top of page
logo-website.png

Rake aanpak van vraagstukken over een veilige en gezonde omgeving 

contact

Voorzitter Symposium Mensverbetering (Januari 2019)


Mensverbetering , hebben we nog een keuze ?

Over dit vraagstuk hebben de wetenschappelijke bureau's van D'66 en VVD in januari 2019 een druk bezocht symposium in Den Haag georganiseerd. Wat blijft er over van de individuele keuzevrijheid als verzekeringen, scholen, buren en familie meer en meer financiele en sociale druk op ons gaan uitoefenen om ons 'technologisch' op te laten piepen? En als 'technologische verbetering' straks dat ook een 'stilzwijgend' vereiste wordt voor onze kinderen (zie Chinese tweeling)? Als voorzitter heb ik er van genoten hoe de 5 forumleden en de deelnemers uit de zaal zich tijdens het symposium met elkaar intensief gestort hebben op de verkenning van dit vraagstuk. Natuurlijk, er komt binnen 5 jaar genmodificatie-toerisme op gang naar Brazilie en China van rijke ouders die hun baby willen 'verbeteren', en gaan we dat reguleren? En natuurlijk, we zijn al onlosmakelijk geco-evolueerd met technieken, wie kan er nog zonder zijn smartphone? Maar juist de co-evolutie met de smartphone heeft - na een begin voor de have's - uiteindelijk sterk democratiserend gewerkt! Dus ook weer niet al te bang zijn. Zeker is wel dat de co-evolutie van de mens met de mensverbeterende gentechnieken ons en onze babies ook meer en meer doet doorontwikkelen van levende wezens tot technische projecten, en dat gaat maatschappelijke consequenties met zich meebrengen.

contact

bottom of page